ຖ້າເວົ້າເຖິງປາແຊລມອນ ເຊື່ອວ່າໜ້າຈະເປັນອາຫານມັກຂອງໃຜຫຼາຍໆຄົນ ເນື່ອງຈາກເປັນອາຫານທີ່ມີປະໂຫຍດທາງດ້ານໂພຊະນາການທີ່ຫຼາກຫຼາຍ ແລະ ຍັງສາມາດກິນໄດ້ແບບດິບໆ ຫຼື ຈະນຳມາປຸງສຸກກໍໄດ້. ເນື່ອງຈາກປາແຊລມອນອຸດົມໄປດ້ວຍໂປຣຕີນ, Omega 3 ແລະ ແຮ່ທາດຕ່າງໆທີ່ຈໍາເປັນຕໍ່ຮ່າງກາຍ ຈຶ່ງຖືໄດ້ວ່າເປັນໜຶ່ງໃນອາຫານທີ່ດີທີ່ສຸດ ໂດຍມີຄຳແນະນຳຈາກແພດວ່າຄວນກິນຢ່າງໜ້ອຍ 2 ຄັ້ງຕໍ່ອາທິດ.
ເຖິງແມ່ນວ່າປາສົ້ມນີ້ຈະມີສານອາຫານ ແລະ ຄຸນປະໂຫຍດຫຼາຍພຽງໃດ ແຕ່ບາງຄັ້ງການກິນປາແຊລມອນຫຼາຍເກີນໄປ ອາດເຮັດໃຫ້ໄດ້ຮັບສານບາຫຼອດ ທີ່ກໍ່ໃຫ້ເກີດຜົນເສຍຕໍ່ສຸຂະພາບເຊັ່ນ: ກ້າມຊີ້ນອ່ອນເພຍ, ການແນມເຫັນທີ່ປ່ຽນໄປ, ອາລົມແປປວນ, ມີບັນຫາດ້ານຄວາມຈຳ ແລະ ອື່ນໆ. ກ່ອນທີ່ຈະເລືອກຊື້ເພື່ອຮັບປະທານ ຄວນສຶກສາສານອາຫານ, ຜົນປະໂຫຍດ ແລະ ຂໍ້ຄວນລະວັງຂອງປາແຊນມອນເພື່ອຄວາມປອດໄພ.
ປາແຊລມອນປະກອບໄປດ້ວຍສານອາຫານທີ່ຈຳເປັນຕໍ່ຮ່າງກາຍເຊັ່ນ: Omega 3, ໂປຣຕີນ, ວິຕາມິນ A, ວິຕາມິນ B6, ວິຕາມິນ B12, ວິຕາມິນ C, Folate, Niacin, Thiamin, ອາຊິດ Pantothenic, ຄາໂບໄຮເດດ, ແຄລຊຽມ, ແມກນີຊຽມ, ເຊເລນຽມ, ໂພແທດຊຽມ, ຟອສຟໍຣັດ, ທາດເຫຼັກ, ແຄລໍລີ່ຕໍ່າ.
![](https://laox.la/wp-content/uploads/2023/06/image-559.png)
ການກິນປາແຊລມອນຍັງຊ່ວຍລົດຄວາມສ່ຽງການເກີດໂຣກຫົວໃຈ ແລະ ໂຣກຫຼອດເລືອດໃນສະໝອງ, ພ້ອມຍັງຊ່ວຍຄວບຄຸມອັດຕາການເຕັ້ນຂອງຫົວໃຈ ສ້ອມແຊມຫຼອດເລືອດ ແລະ ຜະໜັງຫົວໃຈທີ່ເສຍຫາຍ. ນອກຈາກນີ້ການກິນປາແຊລມອນຍັງຊ່ວຍບຳລຸງສາຍຕາ, ບຳລຸງສະໝອງ ແລະ ຄວາມຈຳ, ຊ່ວຍຢຸດການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງເນື້ອງອກທີ່ອາດພັດທະນາໄປສູ່ການເກີດເປັນເຊລມະເຮັງ, ຄວມຄຸມອິນຊູລິນໃນເລືອດ ເພິ່ມການດູດຊຶມຂອງອາຫານ ແລະ ການເຜົາຜານພະລັງງານໄດ້ດີຂຶ້ນ, ຊ່ວຍປ້ອງກັນລະດັບນ້ຳຕານໃນເລືອດ ເພື່ອລົດຜ່ອນຄວາມສ່ຽງທີ່ຈະເປັນໂຣກເບົາຫວານ ແລະ ຄຸນປະໂຫຍດອີກຫຼາຍ.
ເຫັນໄດ້ວ່າຄຸນປະໂຫຍດຂອງປາສົ້ມນີ້ມີຫຼາຍຢ່າງ ແຕ່ເມື່ອມັນມີປະໂຫຍດຫຼາຍກໍມັກມາພ້ອມຜົນເສຍເຊັ່ນກັນ, ເຮົາມາເບິ່ງຄວາມອັນຕະລາຍ ແລະ ຂໍ້ຄວນລະວັງຂອງມັນກັນເລີຍ.
![](https://laox.la/wp-content/uploads/2023/06/image-560.png)
ປາແຊລມອນອາດມີການປະປົນກັບສານບາຫຼອດ ທີ່ເກີດຂຶ້ນຈາກຂະບວນການ Methylation ເຊື້ອແບັກທີເຣຍທີ່ມີປະຕິກິລິຍາກັບບາຫຼອດໃນນໍ້າ. ເຖິງແມ່ນວ່າປາແຊລມອນຈະມີການປົນເປື້ອນຂອງສານບາຫຼອດຈຳນວນໜ້ອຍ ແຕ່ຖ້າກິນທຸກມື້ຈົນລະດັບບາຫຼອດໃນເລືອດສູງກວ່າ 5.8 micrograms/liter ກໍອາດຈະເຮັດໃຫ້ເກີດຄວາມເສຍຫາຍຕໍ່ລະບົບປະສາດ, ກ້າມຊີ້ນອ່ອນເພຍ, ບັນຫາການຫາຍໃຈ ອາລົມປ່ຽນແປງ, ການເຄື່ອນໄຫວຜິດປົກກະຕິ, ຄວາມບົກຜ່ອງທາງດ້ານສາຍຕາ ແລະ ການສື່ສານ.
ນອກຈາກນັ້ນ, ຄວນລະວັງໃນການກິນປາແຊລມອນດິບ ຫຼື ອາຫານທະເລແບບດິບ. ອີງຕາມການສຶກສາຂອງນັກຄົ້ນຄວ້າ University of Washington ອາຫານທະເລອາດມີແມ່ພະຍາດ, ໜອນທະເລ, ປໍລະສິດ ທີ່ອາດສົ່ງຜົນຕໍ່ລະບົບທາງເດີນອາຫານ ແລະ ລໍາໄສ້, ເຮັດໃຫ້ເກີດຄວາມສ່ຽງຕໍ່ອາຫານເປັນພິດໄດ້.
ເດັກນ້ອຍທີ່ມີອາຍຸຕໍ່າກວ່າ 7 ປີ ແລະ ແມ່ຍິງທີ່ກຳລັງຖືພາຄວນຫຼີກເວັ້ນການກິນອາຫານທີ່ປົນເປື້ອນສານ ບາຫຼອດ.
ທີ່ມາ:
ຕິດຕາມຂ່າວທັງໝົດຈາກ LaoX: https://laox.la/all-posts/